21 Ağustos 2007 Salı

OYUNCAK OYUNCAK AMA NASIL?

Berk çok seviyor oyuncakları. Ama ona ne almam gerektiğini tam olarak bilemediğimden aradım baktım nette.

7-12 aylık çocuklar için oyuncaklar...

GELİŞİM ÖZELLİKLERİ: Bebeğin bu dönem içerisinde sergileyeceği önemli gelişimlerden bazıları şunlardır:

FİZİKSEL : Desteksiz oturma,emekleme,tutunarak ayağa kalkma, sıralama ve yürüme (10-16 ay).Hareket etmeye ilginin artması ve motor becerilerini sınama.Baş parmağı ve işaret parmağı arasında küçük nesneleri tutabilme.Nesneleri birbirine vurma, birbirinin içine sokma, sürükleme, sıkma, atma, sallama, ısırma, düşürme, açma/kapama, itme/çekme, doldurma/boşaltma.Suda oynamaktan hoşlanma.

ZİHİNSEL : İnsanların ve nesnelerin ortaya çıkması ve kaybolmasına ilgi duyma, nesnelerin kalıcılığının kavranması (11 ay civarında gözüyle görmediği nesnelerin var olmaya devam ettiğini bilir ve bu nesneyi arar) .Çekmeceleri, dolapları, kutuları doldurup boşaltma, nesneleri içeren şey ile içerdiği şey arasındaki ilişkiye ilgi gösterme .İlerleyen ve düşen nesnelere ilgi duyma, nesneleri ipten çekerek sürükleme.Herşeyi keşfetme, inceleme arzusu.Basit mekanizmaları çalıştırmak ve sonucunu görmekten hoşlanma.İnsanları, nesneleri, oyunları hatırlama, oyuncaklarla yaptığı hareketlerin kalıcı olması (aynı oyuncakla her seferinde aynı şekilde oynaması) ve farklılıklara yönelik ilgi .Resimli kitaplara ilgi duymaya başlama.

SOSYAL : Yabancılardan korkma ve değişikliklere tepki gösterme,başka insanları inceleme ve taklit etme,başkalarının kendisini onaylaması ve onaylamamasına karşı hassasiyet. Başkalarının ilgisini çekme ve onları etkilemeye ilgi duyma.Saklambaç, bay bay yapmak gibi basit sosyal oyunlara ilgi. Heceler söyleme ve dil oyunları yapma, bazı sesleri taklit etmeye çalışma. Kendi adını tanıma, adını bildiği nesneleri parmağıyla işaret etme, basit komutları izleme.

Oyuncakların genel özellikleri : 7-9 aylık bebekler oyuncaklarla daha uzun süre ilgilenirler. Bu yaştaki bebekler oyuncakları birbirine vurmaktan, birbirinin içine sokmaktan, düşürmekten, bükmekten, sıkmaktan, sallamaktan, sürüklemekten, ısırmaktan, fırlatmaktan, açıp kapamaktan, doldurup boşaltmaktan hoşlanırlar.

10-12 aylık bebekler nesneleri her yönüyle tanımaya çalışırlar ve herşeyi keşfetmek isterler. Bu yaştaki bebekler nesneleri istiflemekten, birşeyin içine koyup, dışına çıkarmaktan, dökmekten, içiçe geçirmekten, açma ve kapamaktan, tuşlara basmaktan, döndürmekten ve araba ve topları itmekten hoşlanırlar.

7-12 ay grubundaki bebekler genel olarak basit mekanizmaları çalıştırmaktan, dolap, çekmece, kutu gibi eşya dolu şeylerden ve nesneler içeren şey ile içerdiği şey arasındaki ilişkiden ve gözüküp kaybolan nesnelerden hoşlanırlar.Her yaştan bebekler kendi eylemleri ile sonuç yaratmaktan hoşlanırlar.

Bu yaş grubundaki bebeklerin oyuncakları ağza götürme açısından güvenli, kırılmaz, ağız, kulak ve burna kaçabilecek küçük parçalar, toksik malzeme ve sert kenar ve köşeler içermeyen, parmak ve ellerinin sıkışmayacağı, uzun bağları olmayan oyuncaklar olmalıdır.

Hangi oyuncaklar?

Çıngıraklar ve müzikli oyuncaklar ,Yumuşak, sıkınca ses çıkaran oyuncak ve toplar (topların çapı en az 44 mm. olmalıdır).Kırılmaz aynalar,dişlikler ,karton bebek kitapları,sert kumaş oyuncaklar,kapağı açılınca içinden çeşitli nesneler fırlayan kutular,doldurup boşaltabileceği nesnelerle dolu kutular,üst üste istiflenebilen büyük ebatlı oyuncaklar,banyo oyuncakları,büyük tüylü oyuncaklar.İtme-çekme oyuncakları...